fbpx
Sök
Stäng denna sökruta.

november 2018

Älgytterfilé med pumpapuré, rödvinssky och pepparsås

ÄLGYTTERFILÉN
  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Salta och peppra köttet, bryn sedan i het panna med smör och olja.
  3. Sätt in köttet i ugnen i 10-15 min.
  4. 4. Spara skyn från köttet till rödvinsskyn för att förhöja smaken.
  5. När köttet har en temperatur på 56-60 grader är det medium, låt vila 20 minuter innan det skärs upp.
RÖDVINSSKY
  1. 1. Fräs grovhackade schalottenlöken i smör, tillsätt sedan rödvinet.
  2. Låt koka utan lock tills hälften av vätskan återstår.
  3. Tillsätt fonden och låt koka ytterligare några minuter.
  4. Häll skyn genom en finmaskig sil för att sila bort löken.
  5. Smaka av med salt och peppar, lägg i timjan och till sist en klick smör.
PEPPARSÅS
  1. Stöt pepparkornen i en mortel.
  2. Skala och finhacka löken.
  3. Fräs pepparn i smör.
  4. Tillsätt tomatpurén och löken, låt fräsa ytterligare ca 2 min.
  5. Tillsätt grädde, vatten, soja och fond.
  6. Sjud såsen utan lock ca 10 min
PUMPAPURÉ
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela pumpan i 6 delar och ta bort kärnorna. Häll på lite olivolja och salt.
  3. In i ugnen cirka 30 minuter, eller tills pumpan känns mjuk.
  4. Tag ut pumpan och gröp ur köttet.
  5. Lägg köttet i en gryta och mixa till en slät puré.
  6. Häll sedan i varm grädde och smör, blanda väl.
  7. Smaka av med salt och peppar.

HANDLINGSLISTAN

ÄLGYTTERFILÉ
  • 500 g ytterfilé av älg
  • 2 msk smör & rapsolja
  • 16 st minimorötter eller 1 hel morot
  • 8 st grön sparris
  • 100 g campingjoner
  • 2 msk färsk hackad timjan
  • Salt, peppar efter smak.
RÖDVINSSKY
  • 2 st hackade schalottenlökar
  • 2 dl rödvin, gärna ett fylligt vin med inslag av mörka bär
  • 2 dl kalvfond ev. viltfond
  • 1 msk färsk hackad timjan
  • 1 msk smör
  • Salt och peppar
PEPPARSÅS
  • 1 tsk svartpeppar hel
  • 1 tsk rosépeppar
  • 1 tsk grönpeppar
  • 2 hackade schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl+2 msk vatten
  • 1 msk ljus soja
  • 1 msk kalvfond
  • 1 tsk maizena
  • 1 krm salt
PUMPAPURÉ
  • 1 stor butternutpumpa
  • Olivolja
  • Salt
  • 0.5 dl grädde
  • 25 gram smör

Tidigare recept

November 2018

Älgytterfilé med pumpapuré, rödvinssky och pepparsås

December 2018

Fräscha nyheter på julbordet!

Julspecial 2018

Portvin och ren till nyårssupén

Februari 2019

Röding med mandelpotatispuré och vitvinssås

Mars 2019

Ankbröst med potatisfondant, lök och portvinssirap

APRIL 2019

Vinkokta blåmusslor med pommes frites och aioli

MAJ 2019

Blåbärsparfait med citronflarn och blåbärsmaränger

JUNI 2019

Surf & Turf med havskräfta med oxfilé, whiskeypepparsås och tryffelpotatispuré

Sommar 2019

Grilla goda burgare

SEPTEMBER 2019

Grillad entrecote med bakpotatis, bearnaise och smörstekta kantareller

OKTOBER 2019

Rotfruktssoppa med baconbröd

NOVEMBER 2019

Älgryggbiff med rödvinssås och duchesstoppar

DECEMBER 2019

Frossa i Bodenguidens julgodis

JULSPECIAL 2019

Lågtempererad helstekt oxfilé med potatis- och palsternackspuré

FEBRUARI 2020

Torsk med skogssvamp, vitvinssås smaksatt med Västerbottenost och fräscha primörer

MARS 2020

Hjortfilé med rostade betor, morötter och svampsås

APRIL 2020

Vegoburgare med sötpotatis