fbpx

november 2018

Älgytterfilé med pumpapuré, rödvinssky och pepparsås

ÄLGYTTERFILÉN
  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Salta och peppra köttet, bryn sedan i het panna med smör och olja.
  3. Sätt in köttet i ugnen i 10-15 min.
  4. 4. Spara skyn från köttet till rödvinsskyn för att förhöja smaken.
  5. När köttet har en temperatur på 56-60 grader är det medium, låt vila 20 minuter innan det skärs upp.
RÖDVINSSKY
  1. 1. Fräs grovhackade schalottenlöken i smör, tillsätt sedan rödvinet.
  2. Låt koka utan lock tills hälften av vätskan återstår.
  3. Tillsätt fonden och låt koka ytterligare några minuter.
  4. Häll skyn genom en finmaskig sil för att sila bort löken.
  5. Smaka av med salt och peppar, lägg i timjan och till sist en klick smör.
PEPPARSÅS
  1. Stöt pepparkornen i en mortel.
  2. Skala och finhacka löken.
  3. Fräs pepparn i smör.
  4. Tillsätt tomatpurén och löken, låt fräsa ytterligare ca 2 min.
  5. Tillsätt grädde, vatten, soja och fond.
  6. Sjud såsen utan lock ca 10 min
PUMPAPURÉ
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela pumpan i 6 delar och ta bort kärnorna. Häll på lite olivolja och salt.
  3. In i ugnen cirka 30 minuter, eller tills pumpan känns mjuk.
  4. Tag ut pumpan och gröp ur köttet.
  5. Lägg köttet i en gryta och mixa till en slät puré.
  6. Häll sedan i varm grädde och smör, blanda väl.
  7. Smaka av med salt och peppar.

HANDLINGSLISTAN

ÄLGYTTERFILÉ
  • 500 g ytterfilé av älg
  • 2 msk smör & rapsolja
  • 16 st minimorötter eller 1 hel morot
  • 8 st grön sparris
  • 100 g campingjoner
  • 2 msk färsk hackad timjan
  • Salt, peppar efter smak.
RÖDVINSSKY
  • 2 st hackade schalottenlökar
  • 2 dl rödvin, gärna ett fylligt vin med inslag av mörka bär
  • 2 dl kalvfond ev. viltfond
  • 1 msk färsk hackad timjan
  • 1 msk smör
  • Salt och peppar
PEPPARSÅS
  • 1 tsk svartpeppar hel
  • 1 tsk rosépeppar
  • 1 tsk grönpeppar
  • 2 hackade schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl+2 msk vatten
  • 1 msk ljus soja
  • 1 msk kalvfond
  • 1 tsk maizena
  • 1 krm salt
PUMPAPURÉ
  • 1 stor butternutpumpa
  • Olivolja
  • Salt
  • 0.5 dl grädde
  • 25 gram smör

Tidigare recept

Februari 2018

Sjötunga Walewska

Mars 2018

Côtelette marinée aux croquettes

Maj 2018

Knaperstekt ankbröst à l ‘orange

Juni 2018

Ugnstempererad hjortrygg

Sommar 2018

Fräscht & gott grillat

September

Mat från skog och mark

Oktober 2018

Älgytterfilé med pumpapuré, rödvinssky och pepparsås

November 2108

Älgytterfilé med pumpapuré, rödvinssky och pepparsås

December 2018

Fräscha nyheter på julbordet!

Julspecial 2018

Portvin och ren till nyårssupén

Februari 2019

Röding med mandelpotatispuré och vitvinssås