fbpx
Sök
Stäng denna sökruta.

MAJ 2019

Blåbärsparfait med citronflarn och blåbärsmaränger

BLÅBÄRSPARFAIT

  1. Vispa äggulor och socker fluffigt. Mixa 150 gram blåbär och blanda ner i smeten och rör om.
  2. Vispa grädden och vänd ner den i smeten.
  3. Klä en rektangulär form, cirka
    25 x 35 cm med plastfolie så att den täcker hela formen, eller använd en silikonform.
  4. Frys i fem timmar. Lyft ur parfaiten ur formen och skär i önskad storlek och form.

CITRONFLARN

  1. Värm ugnen till 200 grader. Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan resten av ingredienserna och blanda samman till en jämn smet. 
  2. Klicka ut smeten på plåt med bakplåtspapper. De flyter ut, så lägg inte för många på varje plåt och gör de heller inte för stora.
  3. Grädda i cirka fyra till sex minuter tills de är gyllene. Låt sedan svalna på plåten.
BLÅBÄRSMARÄNGER
  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Häll äggvitorna i en torr och ren bunke. Tillsätt hälften av sockret och limesaften och vispa till ett fast skum. Vispa ner resten av sockret.
  3. Vänd ner blåbären försiktigt om du önskar att marängerna är marmorerade. Blanda väl om du vill ha enfärgade maränger.
  4. Klicka eller spritsa ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Grädda mitt i ugnen, cirka 45 minuter. Marängerna ska bli torra och lätta.
MONTERING
Garnera gärna desserten efter tycke och smak! Ett tips är att smälta choklad som man sedan brer ut i ett tunt lager på bakplåtspapper. Efter att det har stelnat så är det enkelt att skära ut fina chokladdekorationer.

HANDLINGSLISTAN

BLÅBÄRSPARFAIT
  • 4 äggulor
  • 1 dl socker
  • 150 g blåbär
  • 4 dl grädde
CITRONFLARN
  • 75 g smör
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 msk mjölk
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 0,15 tsk bakpulver
  • 1 stk citron (rivet skal)
BLÅBÄRSMARÄNGER
  • 3 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk pressad limesaft
  • 1/2 dl mosade blåbär

Tidigare recept

November 2018

Älgytterfilé med pumpapuré, rödvinssky och pepparsås

December 2018

Fräscha nyheter på julbordet!

Julspecial 2018

Portvin och ren till nyårssupén

Februari 2019

Röding med mandelpotatispuré och vitvinssås

Mars 2019

Ankbröst med potatisfondant, lök och portvinssirap

APRIL 2019

Vinkokta blåmusslor med pommes frites och aioli

MAJ 2019

Blåbärsparfait med citronflarn och blåbärsmaränger

JUNI 2019

Surf & Turf med havskräfta med oxfilé, whiskeypepparsås och tryffelpotatispuré

Sommar 2019

Grilla goda burgare

SEPTEMBER 2019

Grillad entrecote med bakpotatis, bearnaise och smörstekta kantareller

OKTOBER 2019

Rotfruktssoppa med baconbröd

NOVEMBER 2019

Älgryggbiff med rödvinssås och duchesstoppar

DECEMBER 2019

Frossa i Bodenguidens julgodis

JULSPECIAL 2019

Lågtempererad helstekt oxfilé med potatis- och palsternackspuré

FEBRUARI 2020

Torsk med skogssvamp, vitvinssås smaksatt med Västerbottenost och fräscha primörer

MARS 2020

Hjortfilé med rostade betor, morötter och svampsås

APRIL 2020

Vegoburgare med sötpotatis