fbpx
Sök
Stäng denna sökruta.

JUNI 2019

Surf & Turf med med havskräfta och oxfilé, whiskeypepparsås och tryffelpotatispuré

OXFILÈ
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Putsa och skär köttet i lika stora bitar. Krydda med salt och peppar.
  3. Bryn sedan köttet i smör med ett par kvistar timjan och låt det sedan gå klart i ugnen tills innertemperaturen är 52–54° för mediumstekt.
  4. Låt köttet vila ett par minuter.
HAVSKRÄFTOR
  1. Skölj kräftorna i iskallt vatten. Blanda samman vatten och salt till lagen i en rymlig kastrull, lägg i sockerbitarna och dillkronorna. 
  2. Koka upp, rör om och koka en stund så att vattnet får rejäl smak av dillen. Lägg i kräftorna i det kokande vattnet. Beräkna koktiden efter att vattnet kokat upp igen, koka stora kräftor fem minuter och små i tre minuter.
  3. Låt kräftorna svalna i spadet. Det är viktigt att de kyls ner snabbt, ställ kastrullen i iskallt vatten som byts ut några gånger. När lag och kräftor är svala, kan de ställas i kylen.
TRYFFELPOTATISPURÈ
  1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  2. Koka upp grädden. Häll av kokvattnet från potatisen och låt ånga av.
  3. Vispa sönder potatisen i maskin och tillsätt smör och grädde. Vispa purén slät, fluffig och krämig. Smaka av med tryffelolja, citronsaft, salt och vitpeppar.
WHISKEYPEPPARSÅS
  1. Fräs lök, peppar och smör på medelhög värme. 
  2. Tillsätt övriga ingredienser utom whiskeyn och låt koka ihop en stund, tills såsen blir krämig. 
  3. Tillsätt sedan whiskeyn och låt småputtra några minuter. 
  4. Smaka av såsen. Salta och peppra om det behövs. 

HANDLINGSLISTAN 4 port.

OXFILÉ OCH HAVSKRÄFTA
  • 800 g oxfilé
  • 50 g smör
  • Färsk timjan
  • 4 stk havskräftor
  • Krondill eller dillfrö
WHISKEYPEPPARSÅS
  • 15 grönpepparkorn
  • 15 svartpepparkorn 
  • 5 rosépepparkorn 
  • 1 schalottenlök eller 1/2 liten gul lök 
  • Smör 
  • 1 msk tomatpuré  −3 msk whiskey
  • 2 dl vispgrädde 
  • 5 dl vatten
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 msk koncentrerad ox- eller kalvfond
  • 1 tsk soja
  • 1 nypa socker 
TRYFFELPOTATISPURÉ
  • 600 g mjölig potatis 
  • 2 msk smör 
  • 2 dl vispgrädde 
  • Ett par droppar vit tryffelolja – efter smak
  • Färskpressad citron – efter smak
  • Salt och nymalen vitpeppar 

Tidigare recept

November 2018

Älgytterfilé med pumpapuré, rödvinssky och pepparsås

December 2018

Fräscha nyheter på julbordet!

Julspecial 2018

Portvin och ren till nyårssupén

Februari 2019

Röding med mandelpotatispuré och vitvinssås

Mars 2019

Ankbröst med potatisfondant, lök och portvinssirap

APRIL 2019

Vinkokta blåmusslor med pommes frites och aioli

MAJ 2019

Blåbärsparfait med citronflarn och blåbärsmaränger

JUNI 2019

Surf & Turf med havskräfta med oxfilé, whiskeypepparsås och tryffelpotatispuré

Sommar 2019

Grilla goda burgare

SEPTEMBER 2019

Grillad entrecote med bakpotatis, bearnaise och smörstekta kantareller

OKTOBER 2019

Rotfruktssoppa med baconbröd

NOVEMBER 2019

Älgryggbiff med rödvinssås och duchesstoppar

DECEMBER 2019

Frossa i Bodenguidens julgodis

JULSPECIAL 2019

Lågtempererad helstekt oxfilé med potatis- och palsternackspuré

FEBRUARI 2020

Torsk med skogssvamp, vitvinssås smaksatt med Västerbottenost och fräscha primörer

MARS 2020

Hjortfilé med rostade betor, morötter och svampsås

APRIL 2020

Vegoburgare med sötpotatis