fbpx
Sök
Stäng denna sökruta.

Mars 2019

Ankbröst med potatisfondant, lök och portvinssirap

POTATISFONDANT
  1. Skär varje potatis i en tjock oval skiva på cirka 3 cm
  2. Lägg i en kastrull med 4 dl olivolja, krossade vitlöksklyftor och några timjanskvistar.
  3. Sjud tills potatisarna är mjuka, cirka 40 min.
  4. Sätt ugnen på 125 grader.
ANKBRÖST
  1. Skär ett rutmönster i fettet på ankbrösten.
  2.  Stek dem med skinnsidan ner i en torr och het stekpanna tills de får färg runt om. Salta och peppra.
  3. Sätt in mitt i ugnen tills innertemperaturen är 58 grader.
  4. Låt ankbrösten vila innan de skärs upp.
LÖK- OCH PORTVINSSIRAP
  1. Skala och skär löken i skivor ochklyftor eller bitar.
  2. Ta lite olja från potatisen och låt den gula löken och steklöken sjuda på svag värme i cirka 15 minuter.
  3. Tillsätt salladslöken och sjud i några minuter till tills den är mjuk.
  4. Smält sockret i en kastrull till en gyllene karamell. Häll på portvinet och balsamvinäger och koka ner till hälften.
  5. Red av med majsstärkelse utrört i lite vatten. Smaka av med salt och vispa ner smöret.
TILL SERVERING Servera ankbrstet med löken, potatisen och portvinssirapen. Strö över finhackad gräslök och servera gärna med röda mangoldskott.

HANDLINGSLISTAN

POTATISFONDANT
  • 4 bakpotatisar
  • 4 dl olivolja
  • 3 vitlöksklyftor
  • Några timjankvistar
ANKBRÖST
  • 600 g ankbröst
  • Salt
  • Nymald svartpeppar
LÖK- OCH PORTVINSSIRAP
  • 100 g röd steklök
  • 2 gula lökar
  • 3 salladslökar
  • Socker
  • 2 dl portvin
  • 2 msk balsamvinäger
  • Majsstärkelse
  • 2 msk smör
TILL SERVERING
  • 1/2 kruka gräslök
  • Röda mangoldskott

Tidigare recept

November 2018

Älgytterfilé med pumpapuré, rödvinssky och pepparsås

December 2018

Fräscha nyheter på julbordet!

Julspecial 2018

Portvin och ren till nyårssupén

Februari 2019

Röding med mandelpotatispuré och vitvinssås

Mars 2019

Ankbröst med potatisfondant, lök och portvinssirap

APRIL 2019

Vinkokta blåmusslor med pommes frites och aioli

MAJ 2019

Blåbärsparfait med citronflarn och blåbärsmaränger

JUNI 2019

Surf & Turf med havskräfta med oxfilé, whiskeypepparsås och tryffelpotatispuré

Sommar 2019

Grilla goda burgare

SEPTEMBER 2019

Grillad entrecote med bakpotatis, bearnaise och smörstekta kantareller

OKTOBER 2019

Rotfruktssoppa med baconbröd

NOVEMBER 2019

Älgryggbiff med rödvinssås och duchesstoppar

DECEMBER 2019

Frossa i Bodenguidens julgodis

JULSPECIAL 2019

Lågtempererad helstekt oxfilé med potatis- och palsternackspuré

FEBRUARI 2020

Torsk med skogssvamp, vitvinssås smaksatt med Västerbottenost och fräscha primörer

MARS 2020

Hjortfilé med rostade betor, morötter och svampsås

APRIL 2020

Vegoburgare med sötpotatis