februari 2019
Röding med mandelpotatispuré och vitvinssås
RÖDINGFILÉN
- Slå på ugnen på 100°.
- Putsa rödingen och massera in saltet.
- Låt fisken vila i kylen i ca 30 min.
- Lägg sedan fisken på en plåt med bakplåtspapper och tillaga i mitten av ugnen i ca 15 min till en innertemperatur på 45-50°.
- Dra bort skinnet från fisken och riv över citronskal.
- Värm upp fiskbuljongen i en kastrull.
- Grovhacka schalottenlöken och fräs löken mjuk i 1 msk smör.
- Häll på vinet och låt det koka ner till hälften.
- Tillsätt buljongen och låt även den koka ner till hälften.
- Sila av vätskan till en ny kastrull. Tillsätt grädden och låt det sjuda upp, tillsätt smör och smaka av med salt och citronjuice.
MANDEL POTATISPURÉ
- Koka mandelpotatisen i saltat vatten tills den är mjuk. Häll i lite grädde, ca 1 dl, halvvägs av koktiden.
- När potatisen är mjuk, häll av vattnet och grädden och mixa till en slät puré. Lägg gärna till lite uppvärmd grädde om de blir för tjockt.
- Blanda ner 1 msk rumsvarmt smör, smaka av med salt.
- Sätt ugnen på 200° och bryt buketter från broccolin. Skär dem gärna på längden.
- Lägg de i en ugnsäkerform häll över olivolja och salt. Rosta mitt i ugnen cirka 20 min.
- Skiva rädisorna och löken tunt. Dela sockerärtorna på mitten.
- Blanda salladen och servera med balsamico.
HANDLINGSLISTAN
RÖDINGFILÉ
- 4 rödingfiléer
- 1 tsk salt
- ½ finrivet citronskal
- 2 schalottenlökar
- 2 dl vin
- 0,5 l fiskbuljong (1,5 msk fiskfond och vatten)
- 2 dl vispgrädde
- 1 msk citronjuice
- 2 msk smör
- ca 400 g mandelpotatis
- 4 dl grädde
- 1 msk rumsvarmt smör
- 20 buketter broccoli (1 huvet)
- Olivolja
- Salt
- 3 rädisor
- 100 g sockerärtor
- ¼ rödlök
- Balsamico