April 2019
Vinkokta blåmusslor med pommes frites och aioli
BLÅMUSSLOR
Värm olja i en stekpanna, lägg ner örterna, en sort i taget i några sekunder. Lyft upp och låt rinna av på papper. Mixa sedan tillsammans med salt med en stavmixer. Krydda dina pommes frites med kryddsaltet. Servera varma.
- Skölj musslorna under kallt vatten.
- Dra bort ”skägget” på de musslor där det sticker ut. Knacka försiktigt musslor som är öppna mot köksbänken. Släng de som inte sluter sig, likaså trasiga musslor.
- Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs lök och vitlök i olivoljan i en stor kastrull ca 3 minuter utan att det tar färg.
- Håll på vinet. Låt koka 2 minuter under lock.
- Lägg i musslorna. Låt koka kraftigt 3–5 minuter under lock. Skaka kastrullen efter halva tiden.
- Ta upp musslorna och varmhåll dem. Koka ner spadet några minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Håll tillbaka musslorna i spadet. Strö över grovhackad persilja.
Värm olja i en stekpanna, lägg ner örterna, en sort i taget i några sekunder. Lyft upp och låt rinna av på papper. Mixa sedan tillsammans med salt med en stavmixer. Krydda dina pommes frites med kryddsaltet. Servera varma.
POMMES FRITES
Rör ihop alla ingredienser i en skål och låt stå i kylen tills servering.
TILL SERVERING
Servera musslorna med pommes, aioli, sallad och gärna ett gott bröd.
- Skala potatisen och skär i tunna stavar, ca 8 mm tjocka. Skölj noga i kallt vatten och lägg dem sedan i varmt vatten för att att dra ut stärkelse.
- Häll av potatisen och låt den torka helt mellan hushållspapper.
- Höll olja max till hälften i en stor kastrull och värm oljan till 150 grader på svag värme. Ha alltid ett lock i närheten och ha fläkten avstängd hela tiden.
- Fritera potatisen i omgångar så att inte temperaturen på oljan sjunker.
- Ta upp dem med en hålslev när de börjar få en lätt gyllene färg. Låt svalna på dubbelt hushållspapper.
- Höj värmen på oljan till 175 grader. Fritera potatisstavarna en andra gång tills de är gyllenbruna och frasiga och lägg upp dem på hushållspapper.
- Salta och servera omedelbart.
Rör ihop alla ingredienser i en skål och låt stå i kylen tills servering.
TILL SERVERING
Servera musslorna med pommes, aioli, sallad och gärna ett gott bröd.
HANDLINGSLISTAN
BLÅMUSSLOR
- 2 kg blåmusslor
- 3 schalottenlökar
- 2 vitlöksklyftor
- Olivolja
- 5 dl torrt vin
- 1 kruka persilja
- 600 g potatis, gärna en sort med lite stärkelse
- Frityrolja
- 0,5 dl majonnäs
- 1 citron
- 1 tsk cayennepeppar
- 1 tsk rökt paprikapulver
- 1 kruka rosmarin
- 1 kruka salvia
- 1 kruka persilja
- Havssalt
- En god sallad
- Ett gott surdegsbröd