fbpx
Sök
Stäng denna sökruta.

April 2019

Vinkokta blåmusslor med pommes frites och aioli

BLÅMUSSLOR
  1. Skölj musslorna under kallt vatten.
  2. Dra bort ”skägget” på de musslor där det sticker ut. Knacka försiktigt musslor som är öppna mot köksbänken. Släng de som inte sluter sig, likaså trasiga musslor.
  3. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs lök och vitlök i olivoljan i en stor kastrull ca 3 minuter utan att det tar färg.
  4. Håll på vinet. Låt koka 2 minuter under lock.
  5. Lägg i musslorna. Låt koka kraftigt 3–5 minuter under lock. Skaka kastrullen efter halva tiden.
  6. Ta upp musslorna och varmhåll dem. Koka ner spadet några minuter. Smaka av med salt och peppar.
  7. Håll tillbaka musslorna i spadet. Strö över grovhackad persilja.
KRYDDSALT
Värm olja i en stekpanna, lägg ner örterna, en sort i taget i några sekunder. Lyft upp och låt rinna av på papper. Mixa sedan tillsammans med salt med en stavmixer. Krydda dina pommes frites med kryddsaltet. Servera varma.
POMMES FRITES
  1. Skala potatisen och skär i tunna stavar, ca 8 mm tjocka. Skölj noga i kallt vatten och lägg dem sedan i varmt vatten för att att dra ut stärkelse.
  2. Häll av potatisen och låt den torka helt mellan hushållspapper.
  3. Höll olja max till hälften i en stor kastrull och värm oljan till 150 grader på svag värme. Ha alltid ett lock i närheten och ha fläkten avstängd hela tiden.
  4. Fritera potatisen i omgångar så att inte temperaturen på oljan sjunker.
  5. Ta upp dem med en hålslev när de börjar få en lätt gyllene färg. Låt svalna på dubbelt hushållspapper.
  6. Höj värmen på oljan till 175 grader. Fritera potatisstavarna en andra gång tills de är gyllenbruna och frasiga och lägg upp dem på hushållspapper.
  7. Salta och servera omedelbart.
AIOLI
Rör ihop alla ingredienser i en skål och låt stå i kylen tills servering.

TILL SERVERING
Servera musslorna med pommes, aioli, sallad och gärna ett gott bröd.

HANDLINGSLISTAN

BLÅMUSSLOR
  • 2 kg blåmusslor 
  • 3 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • Olivolja
  • 5 dl torrt vin
  • 1 kruka persilja
POMMES FRITES
  • 600 g potatis, gärna en sort med lite stärkelse
  • Frityrolja
AIOLI
  • 0,5 dl majonnäs
  • 1 citron
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 1 tsk rökt paprikapulver
KRYDDSALT
  • 1 kruka rosmarin 
  • 1 kruka salvia
  • 1 kruka persilja
  • Havssalt
TILL SERVERING
  • En god sallad
  • Ett gott surdegsbröd

Tidigare recept

November 2018

Älgytterfilé med pumpapuré, rödvinssky och pepparsås

December 2018

Fräscha nyheter på julbordet!

Julspecial 2018

Portvin och ren till nyårssupén

Februari 2019

Röding med mandelpotatispuré och vitvinssås

Mars 2019

Ankbröst med potatisfondant, lök och portvinssirap

APRIL 2019

Vinkokta blåmusslor med pommes frites och aioli

MAJ 2019

Blåbärsparfait med citronflarn och blåbärsmaränger

JUNI 2019

Surf & Turf med havskräfta med oxfilé, whiskeypepparsås och tryffelpotatispuré

Sommar 2019

Grilla goda burgare

SEPTEMBER 2019

Grillad entrecote med bakpotatis, bearnaise och smörstekta kantareller

OKTOBER 2019

Rotfruktssoppa med baconbröd

NOVEMBER 2019

Älgryggbiff med rödvinssås och duchesstoppar

DECEMBER 2019

Frossa i Bodenguidens julgodis

JULSPECIAL 2019

Lågtempererad helstekt oxfilé med potatis- och palsternackspuré

FEBRUARI 2020

Torsk med skogssvamp, vitvinssås smaksatt med Västerbottenost och fräscha primörer

MARS 2020

Hjortfilé med rostade betor, morötter och svampsås

APRIL 2020

Vegoburgare med sötpotatis