fbpx

Julspecial 2018

Portvin och ren till nyårssupén

ÖRTSTEKT RENFILÉ 

  1. Putsa renfiléerna och lägg i en form. Hacka vitlök, timjan och rosmarin fint. Gnid in köttet med salt, peppar, vitlöken och de färska örterna. Linda in filéerna i plastfolie tajt och låt ligga i kylen, helst under natten. 
  2. Bryn köttet tills det får en fin yta. Sätt in i ugnen i ca 125 grader tills köttet har en innertem på 55 grader. 
  3. Låt vila innan tranchering. 

FLAMBERAD SVAMP 

Stek svampen tills den fått färg och blivit mjuk. Tillsätt en liten skvätt cognac och tänd eld i stekpannan. Låt det brinna ut, servera direkt 

INKOKT MOROT

Smält smöret i en kastrull och tillsätt 1,5 dl vatten, socker och salt. Skala morötterna och sätt ner dem i kastrullen, låt koka cirka 20 minuter. 

PORTVINSSKY 

  1. Skala och hacka löken. Skala och tärna rotsellerin. Svetta löken och rotsellerin i lite smör och koka sedan upp det i portvinet. Späd med 1,5 dl vatten och kalvfond. Låt sjuda. 
  2. Sila såsen och red med maizena som späs ut i skyn. Smaka av med salt och peppar. 

PORTVINSGELÈ 

  1. Koka upp portvinet så det mesta av alkoholen kokas bort. 
  2. Tillsätt gelatinet i portvinet. 
  3. Häll upp i formar och ställ i kylen tills de stelnat. 

JORDÄRTSKOCKSPURÉ 

  1. Skala jordärtskockorna och koka dem tills de är mjuka. 
  2. Mixa dem till en slät smet och tillsätt créme fraiche och citronzest. Värm upp innan servering. 

FRITERADE JORDÄRTSKOCKS- OCH POTATISKROKETTER 

  1. Skala och koka potatis och jordärtskocka och pressa. Blanda med äggulor och smaka av med citronzest och salt. 
  2. Låt smeten svalna och rulla till bollar. 
  3. Dubbelpanera bollarna och fritera. 

RÅRÖRDA LINGON I BRYSSELKÅL 

  1. Blanda lingonen med sockret. 
  2. Blanchera brysselkålen. Kyl ner dem och plocka snygga blad. 
  3. Lägg i några rårörda lingon i varje och dekorera tallriken med dem. 

HANDLINGSLISTAN

ÖRTSTEKT RENFILÉ 
  • 2 vitlöksklyftor 
  • Färsk timjan och rosmarin 
  • 600 g renfilé 
  • Smör till stekning 
FLAMBERAD SVAMP 
  • 160 g ostronskivling 
  • 3 msk cognac 
PORTVINSSKY 
  • 1,5 st gula lökar 
  • 250 g rotselleri 
  • 2 dl portvin 
  • 0,5 dl kalvfond (smaka av) 
  • Maizena till redning
PORTVINSGELÈ 
  • 2 dl portvin 
  • Värmetålig gelatin 
INKOKT MOROT 
  • 4 morötter 
  • 60 g smör 
  • 6 g havssalt (smaka av) 
  • 10 g strösocker 
JORDÄRTSKOCKSPURÉ 
  • 100 g jordärtskockor 
  • 1,5 dl créme fraiche 
  • Zest från en citron 
JORDÄRTSKOCKS- & POTATISKROKETTER 
  • 100 g potatis 
  • 100 g jordärtskockor 
  • 2 äggulor 
  • Citronzest från ca 1 citron 
  • Vetemjöl, ägg och panko för dubbelpanering 
RÅRÖRDA LINGON MED BRYSSELKÅL 
  • Frysta lingon 
  • Socker 
  • 4 st Brysselkål 

Tidigare recept

Februari 2018

Sjötunga Walewska

Mars 2018

Côtelette marinée aux croquettes

Maj 2018

Knaperstekt ankbröst à l ‘orange

Juni 2018

Ugnstempererad hjortrygg

Sommar 2018

Fräscht & gott grillat

September

Mat från skog och mark

Oktober 2018

Älgytterfilé med pumpapuré, rödvinssky och pepparsås

November 2108

Älgytterfilé med pumpapuré, rödvinssky och pepparsås

December 2018

Fräscha nyheter på julbordet!

Julspecial 2018

Portvin och ren till nyårssupén

Februari 2019

Röding med mandelpotatispuré och vitvinssås