fbpx
Sök
Stäng denna sökruta.

Julspecial 2018

Portvin och ren till nyårssupén

ÖRTSTEKT RENFILÉ 

  1. Putsa renfiléerna och lägg i en form. Hacka vitlök, timjan och rosmarin fint. Gnid in köttet med salt, peppar, vitlöken och de färska örterna. Linda in filéerna i plastfolie tajt och låt ligga i kylen, helst under natten. 
  2. Bryn köttet tills det får en fin yta. Sätt in i ugnen i ca 125 grader tills köttet har en innertem på 55 grader. 
  3. Låt vila innan tranchering. 

FLAMBERAD SVAMP 

Stek svampen tills den fått färg och blivit mjuk. Tillsätt en liten skvätt cognac och tänd eld i stekpannan. Låt det brinna ut, servera direkt 

INKOKT MOROT

Smält smöret i en kastrull och tillsätt 1,5 dl vatten, socker och salt. Skala morötterna och sätt ner dem i kastrullen, låt koka cirka 20 minuter. 

PORTVINSSKY 

  1. Skala och hacka löken. Skala och tärna rotsellerin. Svetta löken och rotsellerin i lite smör och koka sedan upp det i portvinet. Späd med 1,5 dl vatten och kalvfond. Låt sjuda. 
  2. Sila såsen och red med maizena som späs ut i skyn. Smaka av med salt och peppar. 

PORTVINSGELÈ 

  1. Koka upp portvinet så det mesta av alkoholen kokas bort. 
  2. Tillsätt gelatinet i portvinet. 
  3. Häll upp i formar och ställ i kylen tills de stelnat. 

JORDÄRTSKOCKSPURÉ 

  1. Skala jordärtskockorna och koka dem tills de är mjuka. 
  2. Mixa dem till en slät smet och tillsätt créme fraiche och citronzest. Värm upp innan servering. 

FRITERADE JORDÄRTSKOCKS- OCH POTATISKROKETTER 

  1. Skala och koka potatis och jordärtskocka och pressa. Blanda med äggulor och smaka av med citronzest och salt. 
  2. Låt smeten svalna och rulla till bollar. 
  3. Dubbelpanera bollarna och fritera. 

RÅRÖRDA LINGON I BRYSSELKÅL 

  1. Blanda lingonen med sockret. 
  2. Blanchera brysselkålen. Kyl ner dem och plocka snygga blad. 
  3. Lägg i några rårörda lingon i varje och dekorera tallriken med dem. 

HANDLINGSLISTAN

ÖRTSTEKT RENFILÉ 
  • 2 vitlöksklyftor 
  • Färsk timjan och rosmarin 
  • 600 g renfilé 
  • Smör till stekning 
FLAMBERAD SVAMP 
  • 160 g ostronskivling 
  • 3 msk cognac 
PORTVINSSKY 
  • 1,5 st gula lökar 
  • 250 g rotselleri 
  • 2 dl portvin 
  • 0,5 dl kalvfond (smaka av) 
  • Maizena till redning
PORTVINSGELÈ 
  • 2 dl portvin 
  • Värmetålig gelatin 
INKOKT MOROT 
  • 4 morötter 
  • 60 g smör 
  • 6 g havssalt (smaka av) 
  • 10 g strösocker 
JORDÄRTSKOCKSPURÉ 
  • 100 g jordärtskockor 
  • 1,5 dl créme fraiche 
  • Zest från en citron 
JORDÄRTSKOCKS- & POTATISKROKETTER 
  • 100 g potatis 
  • 100 g jordärtskockor 
  • 2 äggulor 
  • Citronzest från ca 1 citron 
  • Vetemjöl, ägg och panko för dubbelpanering 
RÅRÖRDA LINGON MED BRYSSELKÅL 
  • Frysta lingon 
  • Socker 
  • 4 st Brysselkål 

Tidigare recept

November 2018

Älgytterfilé med pumpapuré, rödvinssky och pepparsås

December 2018

Fräscha nyheter på julbordet!

Julspecial 2018

Portvin och ren till nyårssupén

Februari 2019

Röding med mandelpotatispuré och vitvinssås

Mars 2019

Ankbröst med potatisfondant, lök och portvinssirap

APRIL 2019

Vinkokta blåmusslor med pommes frites och aioli

MAJ 2019

Blåbärsparfait med citronflarn och blåbärsmaränger

JUNI 2019

Surf & Turf med havskräfta med oxfilé, whiskeypepparsås och tryffelpotatispuré

Sommar 2019

Grilla goda burgare

SEPTEMBER 2019

Grillad entrecote med bakpotatis, bearnaise och smörstekta kantareller

OKTOBER 2019

Rotfruktssoppa med baconbröd

NOVEMBER 2019

Älgryggbiff med rödvinssås och duchesstoppar

DECEMBER 2019

Frossa i Bodenguidens julgodis

JULSPECIAL 2019

Lågtempererad helstekt oxfilé med potatis- och palsternackspuré

FEBRUARI 2020

Torsk med skogssvamp, vitvinssås smaksatt med Västerbottenost och fräscha primörer

MARS 2020

Hjortfilé med rostade betor, morötter och svampsås

APRIL 2020

Vegoburgare med sötpotatis