fbpx
Sök
Stäng denna sökruta.

December 2018

Fräscha nyheter till julbordet

PEPPARRÖKT LAX Tolv personers julbord

  1. Dra bort eventuella ben från laxen. Blanda socker och salt och gnid in laxfilèn. Låt stå i rumstemperatur cirka 20 min. Torka sedan av med hushållspapper.
  2. Mixa alla pepparsorter och gnid in på laxen. Varmrök laxen i en rök tills innertemperaturen är 40 grader, beräkna cirka 20 min. Låt laxen kallna.
  3. Ta bort skinnet från laxen och skär den i breda skivor.
GIN- & BLÅBÄRSSILL Tio-tolv personer

  1. Lag: Krossa enbären. Blanda vatten, socker, ättika och enbären i en kastrull. Koka upp och låt sjuda cirka fem minuter. Tillsätt gin och 2/3 av blåbären och låt lagen sjuda ytterligare cirka fem minuter. Låt svalna.
  2. Låt sillen rinna av. Skär sillfiléerna i bitar. Skala och finstrimla löken. Lägg sill och lök i en skål.
  3. Sila lagen över sillen. Blanda ner det sparade blåbären, ställ sillen i kylen cirka två timmar före servering.
MATJESILL MED VISPAD CRÈME FRAICHE, ROSÉPEPPAR & PICKLAD RÖDLÖK
Tio personer

  1. Picklad lök: Skala och skär löken i tunna klyftor. Skala och skär morötterna i tunna skivor. Blanda löken med vatten, socker och ättika. Låt stå tills sockret lösts upp.
  2. Bryn smöret i en kastrull. Låt det svalna. Vispa crème fraiche fast med elvisp. Blanda i smöret, ta även med bottensatsen. Krossa pepparkornen och blanda i crème fraichen.
  3. Lägg crèmen i en spritspåse.
  4. Låt sillen rinna av och skär den i tre centimeter breda bitar. Låt lök och morötter rinna av.
  5. Lägg sillbitarna på ett fat och spritsa på crèmen. Toppa sillen med lök och morötter. Garnera med krossad rosèpeppar och dillkvistar.

HANDLINGSLISTAN

PEPPARRÖKT LAX
  • 1 kg laxfilè med skinn
  • ½ dl salt
  • 2 msk Strösocker
  • ½ dl svartpeppar
  • 2 msk rosèpeppar
  • 2 msk sichuanpeppar
GIN- & BLÅBÄRSSILL
  • 1 förp 5-minuterssill (420g)
  • 1 stor schalottenlök
  • 8 enbär
  • 1 ½ dl vatten
  • 1 ½ dl strösocker
  • ½ dl ättikssprit
  • 2 msk gin
  • 1 dl frysta blåbär
MATJESILL MED VISPAD CRÈME FRAICHE, ROSÉPEPPAR & PICKLAD RÖDLÖK
  • 2 burkar hela matjessillfilèer
  • 2 msk smör
  • 1dl crème fraiche
  • 1 tsk rosépeppar
  • 1 krm salt
  • 12 små röda steklökar eller 1 liten rödlök
  • 2 små morötter
  • 1 dl vatten
  • ½ dl strösocker
  • 2msk ättikssprit
  • Rosèpeppar
  • Dillkvistar

Tidigare recept

November 2018

Älgytterfilé med pumpapuré, rödvinssky och pepparsås

December 2018

Fräscha nyheter på julbordet!

Julspecial 2018

Portvin och ren till nyårssupén

Februari 2019

Röding med mandelpotatispuré och vitvinssås

Mars 2019

Ankbröst med potatisfondant, lök och portvinssirap

APRIL 2019

Vinkokta blåmusslor med pommes frites och aioli

MAJ 2019

Blåbärsparfait med citronflarn och blåbärsmaränger

JUNI 2019

Surf & Turf med havskräfta med oxfilé, whiskeypepparsås och tryffelpotatispuré

Sommar 2019

Grilla goda burgare

SEPTEMBER 2019

Grillad entrecote med bakpotatis, bearnaise och smörstekta kantareller

OKTOBER 2019

Rotfruktssoppa med baconbröd

NOVEMBER 2019

Älgryggbiff med rödvinssås och duchesstoppar

DECEMBER 2019

Frossa i Bodenguidens julgodis

JULSPECIAL 2019

Lågtempererad helstekt oxfilé med potatis- och palsternackspuré

FEBRUARI 2020

Torsk med skogssvamp, vitvinssås smaksatt med Västerbottenost och fräscha primörer

MARS 2020

Hjortfilé med rostade betor, morötter och svampsås

APRIL 2020

Vegoburgare med sötpotatis