Mars 2019
Ankbröst med potatisfondant, lök och portvinssirap
POTATISFONDANT
- Skär varje potatis i en tjock oval skiva på cirka 3 cm
- Lägg i en kastrull med 4 dl olivolja, krossade vitlöksklyftor och några timjanskvistar.
- Sjud tills potatisarna är mjuka, cirka 40 min.
- Sätt ugnen på 125 grader.
- Skär ett rutmönster i fettet på ankbrösten.
- Stek dem med skinnsidan ner i en torr och het stekpanna tills de får färg runt om. Salta och peppra.
- Sätt in mitt i ugnen tills innertemperaturen är 58 grader.
- Låt ankbrösten vila innan de skärs upp.
LÖK- OCH PORTVINSSIRAP
- Skala och skär löken i skivor ochklyftor eller bitar.
- Ta lite olja från potatisen och låt den gula löken och steklöken sjuda på svag värme i cirka 15 minuter.
- Tillsätt salladslöken och sjud i några minuter till tills den är mjuk.
- Smält sockret i en kastrull till en gyllene karamell. Häll på portvinet och balsamvinäger och koka ner till hälften.
- Red av med majsstärkelse utrört i lite vatten. Smaka av med salt och vispa ner smöret.
HANDLINGSLISTAN
POTATISFONDANT
- 4 bakpotatisar
- 4 dl olivolja
- 3 vitlöksklyftor
- Några timjankvistar
- 600 g ankbröst
- Salt
- Nymald svartpeppar
- 100 g röd steklök
- 2 gula lökar
- 3 salladslökar
- Socker
- 2 dl portvin
- 2 msk balsamvinäger
- Majsstärkelse
- 2 msk smör
- 1/2 kruka gräslök
- Röda mangoldskott