MAJ 2019
Blåbärsparfait med citronflarn och blåbärsmaränger
BLÅBÄRSPARFAIT
- Vispa äggulor och socker fluffigt. Mixa 150 gram blåbär och blanda ner i smeten och rör om.
- Vispa grädden och vänd ner den i smeten.
- Klä en rektangulär form, cirka
25 x 35 cm med plastfolie så att den täcker hela formen, eller använd en silikonform. - Frys i fem timmar. Lyft ur parfaiten ur formen och skär i önskad storlek och form.
CITRONFLARN
- Värm ugnen till 200 grader. Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan resten av ingredienserna och blanda samman till en jämn smet.
- Klicka ut smeten på plåt med bakplåtspapper. De flyter ut, så lägg inte för många på varje plåt och gör de heller inte för stora.
- Grädda i cirka fyra till sex minuter tills de är gyllene. Låt sedan svalna på plåten.
BLÅBÄRSMARÄNGER
Garnera gärna desserten efter tycke och smak! Ett tips är att smälta choklad som man sedan brer ut i ett tunt lager på bakplåtspapper. Efter att det har stelnat så är det enkelt att skära ut fina chokladdekorationer.
- Sätt ugnen på 125 grader.
- Häll äggvitorna i en torr och ren bunke. Tillsätt hälften av sockret och limesaften och vispa till ett fast skum. Vispa ner resten av sockret.
- Vänd ner blåbären försiktigt om du önskar att marängerna är marmorerade. Blanda väl om du vill ha enfärgade maränger.
- Klicka eller spritsa ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda mitt i ugnen, cirka 45 minuter. Marängerna ska bli torra och lätta.
Garnera gärna desserten efter tycke och smak! Ett tips är att smälta choklad som man sedan brer ut i ett tunt lager på bakplåtspapper. Efter att det har stelnat så är det enkelt att skära ut fina chokladdekorationer.
HANDLINGSLISTAN
BLÅBÄRSPARFAIT
- 4 äggulor
- 1 dl socker
- 150 g blåbär
- 4 dl grädde
- 75 g smör
- 2 msk ljus sirap
- 1 msk mjölk
- 1 dl havregryn
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl socker
- 0,15 tsk bakpulver
- 1 stk citron (rivet skal)
- 3 äggvitor
- 1 dl strösocker
- 1 tsk pressad limesaft
- 1/2 dl mosade blåbär