December 2018
Fräscha nyheter till julbordet
PEPPARRÖKT LAX
Tolv personers julbord
- Dra bort eventuella ben från laxen. Blanda socker och salt och gnid in laxfilèn. Låt stå i rumstemperatur cirka 20 min. Torka sedan av med hushållspapper.
- Mixa alla pepparsorter och gnid in på laxen. Varmrök laxen i en rök tills innertemperaturen är 40 grader, beräkna cirka 20 min. Låt laxen kallna.
- Ta bort skinnet från laxen och skär den i breda skivor.
- Lag: Krossa enbären. Blanda vatten, socker, ättika och enbären i en kastrull. Koka upp och låt sjuda cirka fem minuter. Tillsätt gin och 2/3 av blåbären och låt lagen sjuda ytterligare cirka fem minuter. Låt svalna.
- Låt sillen rinna av. Skär sillfiléerna i bitar. Skala och finstrimla löken. Lägg sill och lök i en skål.
- Sila lagen över sillen. Blanda ner det sparade blåbären, ställ sillen i kylen cirka två timmar före servering.
MATJESILL MED VISPAD CRÈME FRAICHE, ROSÉPEPPAR & PICKLAD RÖDLÖK
Tio personer
Tio personer
- Picklad lök: Skala och skär löken i tunna klyftor. Skala och skär morötterna i tunna skivor. Blanda löken med vatten, socker och ättika. Låt stå tills sockret lösts upp.
- Bryn smöret i en kastrull. Låt det svalna. Vispa crème fraiche fast med elvisp. Blanda i smöret, ta även med bottensatsen. Krossa pepparkornen och blanda i crème fraichen.
- Lägg crèmen i en spritspåse.
- Låt sillen rinna av och skär den i tre centimeter breda bitar. Låt lök och morötter rinna av.
- Lägg sillbitarna på ett fat och spritsa på crèmen. Toppa sillen med lök och morötter. Garnera med krossad rosèpeppar och dillkvistar.
HANDLINGSLISTAN
PEPPARRÖKT LAX
- 1 kg laxfilè med skinn
- ½ dl salt
- 2 msk Strösocker
- ½ dl svartpeppar
- 2 msk rosèpeppar
- 2 msk sichuanpeppar
- 1 förp 5-minuterssill (420g)
- 1 stor schalottenlök
- 8 enbär
- 1 ½ dl vatten
- 1 ½ dl strösocker
- ½ dl ättikssprit
- 2 msk gin
- 1 dl frysta blåbär
- 2 burkar hela matjessillfilèer
- 2 msk smör
- 1dl crème fraiche
- 1 tsk rosépeppar
- 1 krm salt
- 12 små röda steklökar eller 1 liten rödlök
- 2 små morötter
- 1 dl vatten
- ½ dl strösocker
- 2msk ättikssprit
- Rosèpeppar
- Dillkvistar